10 belangrijke feiten over de CO2 uitstoot van je wagenpark

3 miljoen jaar geleden zat er net zoveel CO2 in de lucht als op dit moment het geval is. Toen was overigens de temperatuur en het zeeniveau een stuk hoger dan het nu is. Is dat erg? Moeten we ons zorgen maken? 3 miljoen jaar geleden is de aarde niet ontploft of iets. Maar 3 miljoen jaar geleden hadden we er ook ‘iets’ minder last van het feit dat het lang te droog, te warm of juist te nat was. Het ‘Fourth National Climate Assessment’ is recent uitgekomen. In dit rapport kan je lezen wat de consequenties zijn van de CO2 die we uitstoten, met een focus op Amerika.

Laten we realistisch zijn: je wagenpark stoot ook CO2 uit en dat heb jij niet zomaar morgen opgelost. Dus is het belangrijk om de feiten over dat wagenpark te kennen. Om inzicht en begrip te krijgen, zodat je stappen kunt ondernemen. Daarom 10 feiten over de CO2 uitstoot van je wagenpark.

  1. Je CO2 uitstoot zegt wat over de kosten van je wagenpark. CO2 uitstoot is namelijk direct gerelateerd aan brandstofverbruik en dat weer aan kosten.
  2. Je CO2 uitstoot draagt bij aan een broeikaseffect en als je wilt zien hoeveel invloed wij als mensen daarop hebben, kijk je hier.
  3. De CO2 uitstoot is een mooie kwantitatieve maat voor je milieubelasting, maar zegt niet alles. Ook uitstoot van fijnstof en stikstof(di)oxiden zijn relevant. Kijk maar eens bij het RIVM.
  4. Als je elektrische auto´s in het wagenpark hebt, is je CO2 uitstoot niet 0, je moet dan eerst op groene stroom uit wind, water en zon rijden. En dan nog: het produceren van een auto brengt ook CO2 uitstoot met zich mee. Maar je komt al snel beter uit dan een gewone auto, mits je maar niet alleen op kolenstroom rijdt.
  5. Je kunt de CO2 uitstoot terugdringen, maar soms zijn daar onpopulaire maatregelen voor nodig. Toch reduceren deelnemers aan het Low Car Diet 3 maanden na de wedstrijd nog altijd 30%!
  6. Er is steeds meer data over het daadwerkelijke verbruik (en daarmee de CO2 uitstoot) van lease(bestel)auto’s. Die staat tot je beschikking bij het maken van een keuze voor een volgende (bestel)auto. Hier en hier vind je deze uitstoot.
  7. De CO2 uitstoot van je wagenpark is heel makkelijk te bereken als je goede cijfers hebt over het verbruik van je wagenpark. Hiervoor kan je deze officieel erkende emissiefactoren
  8. Als je niet goed per voertuig het verbruik inzichtelijk hebt, zegt de uitgerekende CO2 uitstoot eigenlijk ook te weinig. Vertrouw liever op systemen die het werkelijke verbruik monitoren dan bij het tanken ingevulde kilometerstanden.
  9. Waar vervoer ongeveer 20% van de totale CO2 uitstoot voor zijn rekening neemt in Nederland, neemt de CO2 uitstoot van jullie wagenpark en mobiliteit waarschijnlijk meer dan 50% voor zijn rekening.
  10. Bij het terugdringen van de CO2 uitstoot zijn je collega’s waarschijnlijk niet gevoelig voor het milieuargument. Overtuig ze daarom met het gezondheidsaspect van fietsen en lopen, hoe relaxt het is om met de trein te reizen, hoeveel minder tijd ze kwijt zijn als ze online overleggen, hoe veel meer ze gedaan krijgen als ze rustig thuis kunnen werken, hoe lekker een elektrische auto rijdt, hoe fijn een elektrische fiets is, hoeveel tijd ze overhouden als ze na cq. voor de spits reizen, hoe belangrijk klanten het vinden, en wat de concurrentie allemaal op dit gebied doet.

Zijn jullie actief bezig met het terugdringen van de CO2 uitstoot? Laat het hieronder even weten.


Over de auteur: Elske van de Fliert

ir. Elske van de Fliert is expert op het gebied van groener, schoner en slimmer rijden en grondlegger van het CO2 afslankprogramma voor het wagenpark en de mobiliteit. Zij ondersteunt bedrijven die iets moeten met CO2 reductie of maatschappelijk verantwoord ondernemen en de kosten/CO2 uitstoot vooral in het wagenpark hebben zitten. Elske weet dit onderwerp pragmatisch en creatief tastbaar te maken. Met haar technische achtergrond dringt zet tot de kern van de zaak door als het gaat om technologische ontwikkelingen. Met haar ervaring bij overheden en bedrijven weet ze op elk niveau de goede snaar te raken. Elske heeft een checklist ontwikkeld om het brandstofverbruik te monitoren: https://www.zero-e.nl/gratis/6-punts-checklist-voor-meten-van-brandstofbesparing/

Geef een reactie